EN NIEMAND WEET WAAROM

21,00

Op haar veertigste verjaardag krijgt Vera de brief die haar vader Mikkel enkele maanden voor zijn dood heeft geschreven. Hij doorbreekt daarmee zijn stilzwijgen over het verleden, over Myrna, zijn vrouw en haar moeder, die heel jong is overleden. Het kon het verdriet niet aan en verdrong alle herinneringen aan die tijd. Vera had een gelukkige jeugd, met tweelingzus Carla, stiefmoeder Hannah en haar vader. Zijn postume bekentenissen prikkelen haar nieuwsgierigheid. Ze wil weten wie haar moeder was, wat ze deed, waarom ze dood ging en door haar zoektocht leert ze Myrna kennen als een levenslustige jonge vrouw, die na haar eenentwintigste verjaardag plotseling veranderde in een gekwetst, bang vogeltje.

Bijna veertig jaar daarvoor gaat Myrna, dan nog een blijmoedige jonge vrouw, op de vooravond van haar eenentwintigste verjaardag stappen met drie vriendinnen. Op de terugweg naar huis wordt ze door drie mannen overvallen, ontvoerd, gegijzeld en in een verlaten kantoor verkracht. Een van de ontvoerders helpt haar uit die hel te ontsnappen. Ze worden verliefd op hem en hij op haar. Als Myrna zwanger blijkt, trouwen ze. Door wat ze heeft meegemaakt, is Myrna fysiek en mentaal getraumatiseerd, ze krijgt een zwangerschapssyndroom en na de geboorte van de tweeling een postnatale depressie. De problemen stapelen zich op. Ze krijgt te maken met ingewikkelde ethische dilemma’s. Het is meer dan ze aankan en als de meisjes twee jaar zijn, overlijdt ze aan een fatale hersenbloeding.

Twee verhalen waarin als in een weefwerk van feiten en gebeurtenissen wordt ontrafeld waarom Mikkel niet kon leven met zijn verleden. Als Vera achterhaalt wat er zich heeft afgespeeld, besluit ze uiteindelijk het ware verhaal niet met anderen te delen.

 

Motell Rijnen (1948), socioloog/criminoloog, wijdt zich na een werkzaam leven in welzijnsland en hoger onderwijs, aan zijn jongensdroom, het schrijven van verhalen en romans. ‘En niemand weet waarom’ is zijn zesde roman. Eerder verschenen ‘Koningin van de Claddagh’ (2014), HoRa (2017) en bij uitgeverij BoekenIndustrie ‘Fleur, een leven in de knop geknakt’ (2019), De laatste Goldstern (2020) en ‘Om de gunst van het volk’ (2021).

LEVERBAAR VANAF 6 APRIL 2024

SKU: 9789492046512 Category:

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “EN NIEMAND WEET WAAROM”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *