Panta Rhei

30,00

Panta Rhei, a new art book in Dutch and English about constructivistic, geometric and abstract art and MADI Art in the 21st century.

Eleanor Heartney, past president of AICA USA, said with the Award-ceremony in Dallas USA: “Mrs. Daeter’s Art as a continuation of the work pioneered by Mondriaan”.

Kunst ondergaat een ontwikkeling

Reeds eeuwenlang zijn er al schitterende kunstwerken voortgebracht. En dat gebeurt nu nog steeds. Terwijl men vol lof is over die uitingen, kan toch ook de intentie aanwezig zijn om die magnifieke kunst uit te breiden met nieuwe compositionele boeiende componenten.

Dat is waar de constructivistisch beeldend kunstenaar Elvira Daeter uit Middelburg graag haar bijdrage aan wil leveren. Zij schildert al vele jaren op constructivistische, geometrische, abstracte wijze. Door toeval kwam ze in aanraking met de constructivistische MADI-Art Beweging (Movement Abstraction Dimension Invention 1946).

Deze vorm van kunst wordt over de hele wereld in bescheiden mate beoefend en biedt ook Elvira de grote mogelijk- heid uit de bestaande vlakke ondergronden te stappen en ook de vorm van de ondergrond mee te laten doen in de gehele compositie. Het is eigenlijk een schilderen en bouwen in reliëfs. Allerlei vormen van een kunstwerk kunnen immers dan ook veelhoekig worden, zodat ook andere delen van een compositie beschilderd kunnen worden. De opstaande lijnen kunnen bijvoorbeeld nu aan vijf kanten van kleur worden voorzien.
Hierdoor onstaat een nieuw compositioneel element, anders dan het platte vlak met zijn rechthoeken en vierkanten. Het schept een wijde horizon voor creatieve verbeelding. Het is een verbinding tussen vorm, inhoud, kleur, licht en achtergrond.

In dit boek wordt veel informatie verstrekt over de constructivistische, geometrische en abstracte kunst om beter te kunnen begrijpen hoe deze kunstvormen goed tot hun recht kunnen komen in de MADI-Art-Beweging.

Het boek bevat vele voorbeelden hoe Elvira haar opvattingen gestalte weet te geven in de hoop dat steeds meer mensen, naast hun terechte waardering voor de kunst tot nu toe, ook hiervoor meer zullen openstaan om er van te kunnen genieten. Dat is de moeite waard, want een MADI schilderij of andere MADI creatie is een plezierig object, actief communicerend met de ontvangers.

Uitverkocht

SKU: 9789492046505 Category:

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Panta Rhei”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *